Ljubljana

Ljubljana je ena najšarmantnejših evropskih prestolnic. Njeno staro mestno jedro je strnjeno med Ljubljanskim gradom in reko Ljubljanico. Po svoji legi je edinstveno mesto, saj si lahko njeni prebivalci privoščijo v enem dnevu visokogorsko smučanje in kopanje v morju. Nad starim delom mesta se dviga grajski hrib z Ljubljanskim gradom.

Ljubljana je mesto kulture, je dom številnih gledališč, muzejev in galerij, ponaša pa se tudi z eno najstarejših filharmonij na svetu. V prestolnici se vsako leto zvrsti več kot 10.000 kulturnih prireditev. Ljubljani vtisnil močan osebni arhitektonski pečat Ljubljančan, veliki evropski arhitekt Jože Plečnik. Najbolj znane turistične atrakcije v Ljubljani so Ljubljanski grad, Mestna hiša, kapela svetega Jurija, Kongresni trg, Prešernovim trg, Tromostovje, katedrala svetega Nikolaja, Frančiščanska cerkev, Stari in Gornji trg ter Čevljarski most. 

Mesto je nastalo na stičišču štirih slovenskih pokrajin, zato je v številnih mestnih gostilnah z raznoliko ponudbo mogoče najti krajevne kulinarične posebnosti. Danes je to mesto, kamor zahajajo znanstveniki zaradi njegove univerze ter inštitutov z mednarodnim slovesom, umetniki zaradi svetovno znanega grafičnega bienala, likovne akademije in neštetih likovnih galerij, gospodarstveniki zaradi številnih poslovnih srečanj in sejmov in mednarodni strokovnjaki zaradi kongresov